Bahçe katı dairenin bahçesi kime aittir?
Özetle: Bahçe ortak alanın bir parçasıdır. Tapuda aksi belirtilmediği takdirde, herkes yasal hükümlere uygun olarak, arsa payı oranında ortak alanları kullanma hakkına sahiptir.
Apartman bahçesi bölünür mü?
Apartman sahipleri, ortak alanlardan, mülkteki payları oranında yararlanırlar. Bahçe, çatı, barınak, kömürlük, asansör, kazan dairesi, sarnıç ve bu bölümleri birbirine bağlayan koridorlar, sahanlıklar ve merdivenler gibi yapılar ortak alanlardır. Bu alanlarda yapılacak herhangi bir değişiklik apartman sahibinin onayını gerektirir.
Ortak alanlara dair bir değişiklik yapmak için kat maliklerinin ne kadarının oyunun alınması gerekir?
Ortak alanlarda değişiklik yapmak için kat maliklerinin kaç oyu gerekiyor? Madde 19’a göre kat maliklerinin beşte dördünün kararıyla değişiklik yapılabilir veya talep edilen değişiklikler iptal edilebilir.
Apartmanda ortak alanlar nerelerdir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ortak alanlar nelerdir? Ortak alanlar; temeller, ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, duvar panelleri, destekler ve taşıyıcı sisteme dahil olan tüm yerleri kapsar.
Kat bahçesi ortak alan mı?
Apartman ve sitelerdeki bahçeler ortak alandır ve tüm apartman sakinleri, gayrimenkuldeki payları oranında bu alanı kullanma hakkına sahiptir.
Tapuda kat bahçesi ne demek?
Bina içerisinde, ortak alana ait, açık ve binanın en az bir dışına bağlantılı, en az 2 kat yüksekliğinde ve en az 3,00 m yüksekliğinde. Bina katlarında geniş bahçe alanları. Kat Bahçesi emsal alana dahil değildir.
Bahçe katında oturanların hakları nelerdir?
Yasaya göre, bahçe katındaki daire sahiplerinin tapularında bahçenin kullanımına ilişkin herhangi bir bilgi yer almıyorsa, bahçe ortak alan olarak kabul edilir. Bu durumda daire sahipleri, mülkteki payları oranında bahçeye hak kazanırlar.
Ortak alan işgali nereye şikayet edilir?
Ortak alan kullanımına ilişkin şikâyetlerin iletileceği kurumlar arasında mahalli idareler, emlak ve tapu müdürlükleri ile apartman yöneticileri yer almaktadır.
Tapuda bahçe yazan yere ev yapılır mı?
Arsa türünde gerekli değişiklik yapılırsa, imar şartlarına göre inşaat yapılabilir. Tapuda bağ veya bahçe olarak listelenen arazi parsele çevrildiğinde, araziye prefabrik ev yapımına başlanabilir.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.
Kat Mülkiyeti Kanunu 41 madde nedir?
Madde 41 – Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu yükümlülüğe ilişkin tutumunu sürekli olarak denetler ve haklı sebeplerle her zaman değiştirebilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu 33. madde nedir?
Bu bağlamda her kat maliki KMK.m.33 kapsamında kendisi dava açma hakkına sahiptir. Bunun için diğer kat maliklerinin rızası aranmaz.
Kat malikleri hangi giderlere arsa payı oranında katılır?
– Ana gayrimenkullerin sigorta primlerine, bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderlerine, yönetici maaşları gibi giderlere, ortak tesislerin işletme giderlerine ve arsa payı oranında tahsil edilecek avans giderlerine katılmakla yükümlüdür.
Binanın dış duvarları ortak alan mıdır?
Ortak alanlar ve yer hakları Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde ortak alanların konusunun sözleşme ile belirlenebileceği, ana gayrimenkulün ana duvarları, avluları, çatıları, bacaları ve genel çatı terasları gibi yerlerin her halükarda ortak alan kapsamında olduğu hükme bağlanmıştır.
Bina balkonları ortak alan mıdır?
Balkonlar ortak alan değildir ve Yargıtay’ın bu konuda bir kararı yoktur.
Bahçe katı daire ne demek?
Bahçe katı daireleri, bir noktadan bahçeye açılan, apartman binasının zemin katında veya birinci katında yer alan ve apartmanın girişinde bulunan dairelerdir.
Çatı katında oturanların hakları nelerdir?
Çatı katında yaşayan herkes diğer tüm apartman sakinleriyle aynı haklara sahiptir. Başka bir deyişle: çatılar ortak alanlardır. Bu nedenle, yapı yönetmeliklerine aykırı olarak, üst kattaki sakinler çatıyı diledikleri gibi tasarlayamaz, ek alana dönüştüremez veya kendi amaçları için kullanamazlar.
Bahçe katı kapatma yasal mı?
Balkon kapatma yasal mı? Balkon kapatma, pergola, kamelya ve çardak yapımı yasaldır! Yasadışı olan kısım, projede balkon olarak yer alan bir alanı odaya dönüştürmektir.
Apartman bahçesinde yapılacak değişikliklere nasıl karar verilir?
“Evinizin bahçesinde yapacağınız değişikliklere nasıl karar veriyorsunuz?” Her bahçede yapılacak değişiklikler, değişikliğin türüne göre faydalı ya da lüks olarak değerlendirilir ve ortak karara göre uygulamaya alınır.