Kastamonu’nun en meşhur şeyi nedir?
Genellikle hamur işleri ve ete dayalı bir yemek kültürünün olduğu Kastamonu’da yöre halkının geçmişten günümüze taşıdığı en meşhur yiyecekler Taşköprü Puryanı, Daday Etli Ekmeği, Şenpazar Cırığı, Cide Ceviz Helvası, Tosya Keşkeği, Bozkurt Cöbüsü’dür. Devrekâni Banduması ve Azdavay Soğan Dolması.
Kastamonu’da neyi meşhur hediyelik?
Şehrin simgesi haline gelmiş birçok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazı, tepsi örtüsü ve Ala eriği hediyelik denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirdeki kadınların özel olarak yaptığı el işi ürünler ilgi görmektedir.
Kastamonu yöresel ürünler nelerdir?
Kastamonu Mutfağı etli ekmek/günlük etli ekmek. Kastamonu’nun en lezzetli yemeklerinden biridir. … Devrekâni Türkiye Banduma … Kastamonu Siyez Buğdayı/Bulgur/Un. …Tosya Pirinç. …Kastamonu simidi. … Kastamonu Simit Tiridi. … Taşköprü Kuyu Kebabı … Kastamonu Çekilmiş HelvaDaha fazla ürün…
Kastamonu’da en çok ne üretilir?
İlimizin başlıca tarım ürünleri buğday, arpa ve patatestir. Ayrıca sanayi bitkisi olarak şeker pancarı ve sarımsak da üretilmektedir. Türkiye’de üretilen sarımsağın %25’i Kastamonu’da üretilmektedir.
Kastamonu’nun meyve olarak neyi meşhur?
Kastamonu, elverişli coğrafi koşulları ve iklimi nedeniyle zengin bir yemek geleneğine sahiptir. Elma, Uryani eriği, Taşköprü sarımsağı, Tosya pirinci ve üzümü ülke çapında ünlüdür.
Kastamonu’da ne yiyelim?
Kastamonu’nun tipik yemekleri arasında etli ekmek, banduma, kebap, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, miklama, üryani erik hoşafı, patates ayağı ve İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer alır.
İneboludan ne alınır?
Pazarda İnebolu’da yetişen kuşburnu, böğürtlen, sarı hurma, fındık, kivi, Malta eriği, yabani çilek, dut, incir, kiraz, erik, kestane gibi ürünler ve kendine özgü doğal kokulara sahip şiş ve domates gibi sebzeler sunulmaktadır. Bölgede her çeşit salatalık ve yeşil biber satılmaktadır. Bal, pekmez, peynir, tereyağı, lor peyniri, süzme yoğurt, tarhana, ıhlamur, …
Safranbolu’nun neyi meşhur hediyelik?
Bunlardan en önemlileri Safranbolu maket evleri, Yemeni evleri, el örgüsü ürünleri, Eflani Bezi vb.’dir. Ayrıca turistler genellikle Safranbolu’ya özgü lokum ve tatlılar, safran, yurtdışında ünlenen kuru meyveler ve çeşitli tıbbi bitkileri kendileri ve sevdikleri için satın alırlar.
Kastamonu cidenin neyi meşhur?
Cide’ye özel hediyelikler; çini kaseler, çini küllükler, rengarenk çini bardak altlıkları, magnetler, anahtarlıklar, aynalar, biblolar, sarı eşarplar, elma pekmezi, ceviz helvası, kestane balı ve sarımsak gibi hediyelik eşyalar arasından seçim yapabilirsiniz.
Taşköprüden ne alınır?
Yöresel yemekleri tatmak isteyenler Taşköprü’de etli ekmek, meşhur kuku kebabı ve simit tiridi yiyebilir, döndüklerinde hatıra olarak mutfaklarına katmak için meşhur çekme helva ve sarımsağı satın alabilirler.
Kastamonu araç neyi meşhur?
İlçemiz sınırları içerisinde bulunan tüm akarsular Çözüm Deresi ve Soğanlı Deresi tarafından toplanmaktadır. Araç Deresi, Ilgaz Dağları’ndan akan Obruk, Kızıleller ve Sübog derelerinden beslenmektedir. Aktaş Deresi, Ersük ile birleşerek büyümektedir. Başköy yakınlarında Ilgaz Dağları’ndan akan dere ile birleşerek Araba Deresi’ni oluşturmaktadır.
Bolu Kastamonu’dan ne zaman ayrıldı?
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop’un il sınırları içinde kalan Kastamonu ili, 1907’de Bolu’nun, 1918’de ise Çankırı ve Sinop’un ayrılmasıyla bugünkü durumuna ulaşmıştır.
Kastamonu neyi ile ünlü?
Kastamonu, yemekleri, tarihi mekanları ve hediyelik eşyalarıyla dikkat çeken bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Kastamonu’nun en meşhur ürünleri arasında Taşköprü sarımsaklı ve etli ekmeği yer alıyor. Çeşitli yemekleri, tarihi kültürü ve eserleriyle dikkat çekiyor.
Kastamonu ne üretiyor?
Mobilya, dekorasyon ve inşaat sektörlerine yönelik yonga levha, sunta, MDF, Medelam, laminat parke, kapı paneli ve bunlara bağlı çeşitli katma değerli ürünler üretmektedir. 2013 yılında %7 büyüme ve 1.
Kastamonu’da hangi meyveler yetişir?
Kastamonu’da doğal olarak yetişen meyvelerden reçel, marmelat ve pekmez üretiyoruz. Çilek, böğürtlen, ahududu, alıç, yabani armut, kuşburnu, kızılcık ormanda yetişiyor, elmalar bahçelerden toplanıyor… Ayrıca küçük bir meyve bahçemiz de var.
Kastamonu’da neyi meşhur tatlı?
TATLILARİncir Dolması Kastamonu mutfak kültüründe tatlıların özel bir yeri vardır. … Üryan Eriği Hoşafı Üryan eriği, Kastamonu’ya özgü ve sadece Kastamonu’da yetişen bir meyvedir. … Kaşık Helvası … Cırık Tatlısı … Çekme Helva. …Hasude. … Yassı Kadayıf.
Kastamonu araç neyi meşhur?
İlçemiz sınırları içerisinde bulunan tüm akarsular Çözüm Deresi ve Soğanlı Deresi tarafından toplanmaktadır. Araç Deresi, Ilgaz Dağları’ndan akan Obruk, Kızıleller ve Sübog derelerinden beslenmektedir. Aktaş Deresi, Ersük ile birleşerek büyümektedir. Başköy yakınlarında Ilgaz Dağları’ndan akan dere ile birleşerek Araba Deresi’ni oluşturmaktadır.
Kastamonu’nun hangi madeni meşhur?
Bunlara esas olarak bakır, kurşun, çinko ve kuvarsit yatakları dahildir. Ayrıca ilde metal madenlerinden manganez ve cıva yatakları ile endüstriyel hammadde kaynaklarından kil, kaolin, kuvars kumu, grafit, çimento hammaddeleri ve fosfat yatakları bulunmaktadır.
Kastamonu İnebolu’da ne yenir?
Ne yenir: İnebolu yahnisi, etli ekmek, İnebolu kuyu kebabı, haluşka, mevsimine göre taze balık, su böreği, ev baklava, kaşık helva, çekme helva ve tahin helvası.