Gıdalarda fiziksel tehlike nedir?
Fiziksel tehlikeler arasında kırık cam, metal parçaları, saç, böcek parçaları, tüy, taş, toprak vb. bulunur. Ürünün içinde görüş engellenmediği sürece çıplak gözle görülebilir.
Biyolojik bozulma nedir?
Biyolojik bozunma nedir? Bitkisel ve hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunan çeşitli enzimler; gıdaların yapısında, tadında, kokusunda, aromasında ve besin değerinde meydana gelen değişimler. Meyve ve sebzelerin koyulaşması ve kahverengileşmesi ve yağların bozulması gibi.
Yiyeceklerin bozulması nedir?
GIDA BOZULMASI NEDİR? Genel olarak bozulma; yenilebilir kalitenin kaybına yol açan bileşim ve karakter özelliklerinde bir değişiklik olarak tanımlanabilir. Bozulmuş gıdanın yapısında, görünümünde, renginde, tadında ve kokusunda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişiklikler meydana gelir.
Besinlerin bozulmasına neden olan kimyasal etmenler nelerdir?
Gıda kaynaklı hastalıklara/gıda zehirlenmelerine neden olan faktörler arasında kimyasallar, doğal gıda toksinleri, metaller, pestisitler, temizlik ürünleri, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar (bakteri, küf, maya) yer almaktadır.
Fiziksel tehlikeler nelerdir?
Fiziksel faktörler, çevreyle (çalışma ortamı) temas halinde olup olmadıklarına bakılmaksızın zarara neden olma potansiyeline sahip tehlikelerdir. Gürültü, titreşim, radyasyon, mekanik ve elektriksel tehlikeler en iyi bilinen fiziksel faktörlerdir.
Gıdalarda fiziksel analizler nelerdir?
Gıdaların renk, koku, tat ve görünüm özelliklerinin yanı sıra nem ve kuru madde oranı, Brix (suda çözünmüş kuru madde miktarı), pH, kırılma indisi, özgül ağırlık, elek analizleri ve yem mikroskopisi gibi diğer fiziksel analizler de yapılmaktadır.
Gıda bozulmaları kaça ayrılır?
Gıda üç farklı şekilde bozulur: Fiziksel bozulma: Gıda uygun nemde saklanmaz. Yüksek nem oranına sahip taze gıdalar su kaybı nedeniyle bozulur. Kimyasal bozulma. Gıdada bulunan enzimler tarafından oluşur. …Mikrobiyal bozulma.
Kimyasal bozulma nedir?
Kimyasal bozunma. Kimyasal bozunmanın derecesi, kimyasalların ahşabın hücre duvarına ulaşma hızına göre belirlenir. Kimyasal maddeler genellikle önce ahşap malzemenin rengini değiştirir. Metaller ahşabın aşınmasına, asitler çözünmesine, bazlar yumuşamasına ve alkoller şişmesine neden olur.
Biyolojik zarar nedir?
Biyolojik ajanlar, insanlarda, hayvanlarda veya bitkilerde öldüren veya hastalığa neden olan organizmalar veya bu organizmalar tarafından üretilen zehirli maddelerdir (toksinler). Biyolojik tehditler; biyolojik ajanlar ve güvenli olmayan laboratuvar prosedürleri gibi koşulların oluşturduğu tehditler.
Gıdalarda bozulmaya neden olan faktörler nelerdir?
Gıda bozulmasındaki en önemli faktör mikroorganizmalardır. Mikroorganizmalar genellikle gıdaya toprak, su, hava, kanalizasyon, insanlar, hayvanlar, paketleme malzemeleri, aletler, ekipmanlar, kaplar, işlemede kullanılan katkı maddeleri vb. yoluyla girerler.
Yiyeceklerde çürüme nedir?
Ayrışma veya çürüme, organik maddelerin daha basit madde formlarına parçalandığı süreçtir. Bu süreç, biyomda yer kaplayan sonlu maddelerin geri dönüşümü için gereklidir. Canlı organizmaların organları ölümden kısa bir süre sonra çürümeye başlar.
Mikrobiyolojik bozulmalar nelerdir?
Mikroorganizmalar yiyecekleri kirlettiklerinde hızla çoğalırlar ve besinleri tüketirler. Enzimatik değişikliklere neden olurlar ve yeni bileşikler sentezlerler veya mevcut bileşikleri parçalayarak hoş olmayan tatlar ve aromalar yaratırlar. Bu da yiyeceklerin bozulmasına yol açar.
Gıdalarda biyolojik tehlikeler nelerdir?
Gıdalardaki biyolojik tehlikelerBakteriler Bakteriler, çevrenin her yerinde bulunan tek hücreli mikroorganizmalardır. … 2. Virüsler Gıda kaynaklı virüsler genellikle kontamine gıda ve su yoluyla bulaşır. … 3. Parazitler … Mantarlar … Alerjenler … Deniz hayvanlarından gelen toksinler 9 Şubat 2024
Pütrit bozulma nedir?
b) Çürütücü bozulma: Çürütücü bozulma, anaerobik mikroorganizmaların faaliyeti sonucu ette kötü kokuya neden olan H2S, NH3, merkaptan, indol ve kadaverin-putresin gibi bileşiklerin açığa çıkmasıyla meydana gelir.
Gıda nasıl bozulur?
Besinsel bozulma, fiziksel bozulma. Sıcaklık, nem, rüzgar ve güneş ışığı gibi dış etkenlerin neden olduğu bir bozulma türüdür. … Kimyasal bozulma. Besinlerin havadaki oksijenle teması sonucu oluşur. … Mikrobiyolojik bozulma. Bakteri, küf ve mayaların neden olduğu bir bozulma türüdür.
Gıda tehlikeleri nelerdir?
Bunlara örnek olarak; personel, tesis ve ekipman hijyeninin yetersiz olması, hammadde kabul ve depolama süreçlerinin yetersizliği, çapraz bulaşmaya yol açan faaliyetler, pişirme ve soğutma süreçlerindeki sıcaklık ve zaman hataları, dondurulmuş gıdaların çözdürülmesinde yapılan hatalar gösterilebilir.
Gıdalarda kimyasal tehlikeler nelerdir?
Gıdalarda kimyasal tehlikelere neden olabilecek maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Metaller. … Pestisitler (tarım ilaçları) … Temizlik maddeleri. … Plastikler. … Gıda katkı maddeleri. … Antibiyotikler ve hormonlar. Doğal olarak oluşan bitki zehirleri. Radyoaktif elementler (sezyum, stronsiyum)
Biyolojik tehlikeler nelerdir?
Biyolojik tehlikeler, insanların, hayvanların veya diğer canlıların sağlığına tehdit oluşturan organizmalardır. Bunlar, bu canlıların ürettiği virüsler, bakteriler veya zehirlerdir (toksinler).
Gıda güvenliği riskleri nelerdir?
Gıda tüketimine bağlı riskler; gıda katkı maddeleri, pestisit kalıntıları, doğal toksinler, çevre kirleticileri, besin dengesizlikleri ve mikrobiyal tehlikeleri içerir (EILERS, 1990).