Bütünsel ne demek felsefe?
Bütünlük kavramına holizm de denir. Bütünlük kavramı, bütünün, bütünü oluşturan parçaların toplamından daha anlamlı ve önemli olduğunu öne süren bir kavramdır. Holistik, holistik kelimesinin sıfat halidir ve bir kişiden bir parça olarak değil, bir bütün olarak bahsetmek anlamına gelir.
Bütünleyici olma ne demek felsefe?
Bütüncül paradigma, sorunun niteliğinin, birbiriyle bağlantılı ve eklemlenmiş birimlerin ortak değerlendirmesi yoluyla anlaşılabileceğini varsayan bir yaklaşımdır.
Felsefede yararlılık ne demektir?
Örneğin faydacılığın kurucusu Jeremy Bentham, faydayı “çıkarları düşünülen tarafa fayda, avantaj, zevk, iyilik veya mutluluk üretme eğiliminde olan veya onu kötülük veya talihsizliğe maruz kalmaktan koruyan özellik” olarak tanımlamaktadır.
Felsefede evrensellik ne demek?
Evrenselcilik, hem bilgi hem de siyaset alanında evrensel ilkelerin var olduğunu ileri süren ve bu ilkelerin her yerde mutlak geçerliliğini savunan bir anlayış biçimidir.
Bütünsel bakış nedir?
Bütünsel yaklaşım temel olarak büyük resmi görme yeteneği olarak tanımlanabilir. Bu bize karmaşık olayları, durumları ve sistemleri bağlamları içinde değerlendirme fırsatı sunar. Bütünsel bir bakış açısı, gözden kaçabilecek gerçek nedenlere bizi yönlendirmesi açısından değerlidir.
Bütüncül düşünce nedir?
Nisbet’e göre bütünsel düşünme, “alanı veya içeriği bir bütün olarak ele alarak, alan ile nesne arasındaki ilişkilere dikkat ederek, bu ilişkiler temelinde olayları tahmin etme ve açıklama kararıdır” (Atıf: Basu Monga, 2004, s. 11).
Felsefenin bütünleştirici olması ne demek?
Felsefenin kurucu veya bütünleştirici boyutu: Felsefenin kurucu veya bütünleştirici boyutu aslında insan zihninin bilişsel gelişimi veya zihnin bir amaca yönelik çalışması sonucunda ortaya çıkar.
Tümel olma nedir?
Evrensel, tümel veya evrensel (İngilizce: Universal), düşünülen şeyler de dahil olmak üzere var olan her şeyi ve bütün varlıkları kapsayan; özel ve ayrı özellikleri olan şeylerin ortaklığını (tikellik) ifade eden bir felsefe ve metafizik kavramıdır.
Refleksif düşünce nedir örnek?
Refleksivite, bir bağlamın neden-sonuç ilişkilerinin birbirini etkilediği durumdur. Örneğin; Bir araştırmacı veya gözlemci tarafından incelenen olgu kendi gözlemi sonucunda değişirse ve araştırma yine de devam ederse, bu bir refleksiv durumdur.
Bütünlük nedir felsefi?
Ana Sayfa » Felsefe Sözlüğü » Bütünlük nedir, ne anlama gelir? Bütünün niteliği. Parçaları birbirine tamamen bağlı olan birliği ifade eder. Alman düşünür Kant bütünlüğü düşüncenin temel kavramlarından biri olarak ele almış ve bunu birlik ve çeşitliliğin sentezi olarak tanımlamıştır.
Pragmatizm neyi savunur?
Felsefede Pragmatizm; Pragmatizm, pratikçilik, pragmatizm, fiîliyye, faydacılık, faydacılık, gerçekliğe ve eyleme dayanan, pratik sonuçlar hakkında düşünmeye dayanan felsefi bir akımdır. William James (1842-1910) tarafından popülerleştirilmiştir.
Felsefede utilitarizm nedir?
Faydacılık, faydacı ahlak olarak da bilinir. En fazla sayıda insana fayda sağlamak için eylemler yapıldığında, çoğunluğun yararına az sayıda insana zarar verme riskini almanın kabul edilebilir olduğunu savunan felsefi bir harekettir.
Felsefede yığılımlı olma nedir?
Kümelenmiş ilerleme: Benzer sorulara verilen farklı cevaplar ve birbirini etkileyen felsefi düşüncelerin ilerlemesi olarak tanımlayabiliriz. Bu anlamda birbirlerini etkileyen filozoflar ortak bilgiye katkıda bulunmuşlardır. Eleştirel olmak: Filozoflar bir fikri olduğu gibi kabul etmezler.
Sistemli olma nedir felsefe?
Felsefi düşüncenin düzenli ve tutarlı bir yapısı vardır. Filozof, düşüncelerini bu yapı içinde açıklayarak kendi sistemini kurar ve düşünceleri için açıklayıcı bir model yaratır. Bu model içindeki fikirler kademeli ve birbiriyle bağlantılıdır.
Felsefede rasyonel olma nedir?
Rasyonel olmak: Felsefe, konu ve yöntem açısından rasyonel bir çabadır. Rasyonel olmak, felsefenin, akıl ilkeleri ve düşünce kuralları gibi zihinsel bir etkinlik olduğu anlamına gelir.
Bütüncül yaklaşım nedir örnek?
Bütünsel yaklaşım, insanlığa yönelik birleşik bir yaklaşıma karşıt bir bağlamda konumlandırılır. Bu yer; insan acısı, sorunu, rahatsızlığı, vb. Davranışsal, bilişsel, dinamik, nöropsikolojik ve varoluşsal yaklaşımların bize sunduğu bilimsel temelleri kendi bakış açısından değerlendirir. “Beni ben yapan şeyin tek bir nedenselliği olamaz.”
Bütünsel öğrenme nedir?
Bütünsel öğrenme modeli, en basit tanımıyla, çocuğun tüm fiziksel, sosyal, bilişsel, duygusal ve dilsel deneyimlerini sürece dahil eden bir öğrenme modelidir. Amaç, çocuğun bilgiyi tüm duyularıyla deneyimleyerek bir bütün olarak öğrenmesidir. Tüm öğrenme beyin tarafından yapılır.
Bütünsel başarı nedir?
“Bütünsel” kelimesi fazlasıyla aşırı kullanılmıştır. Tek anlamı tüm kişiyi dahil etmektir. Bu nedenle, “bütünsel başarı” terimi muhtemelen tüm kişiyi, bedeni, zihni ve ruhu içeren başarı anlamına gelir.6 Mayıs 2019 “Bütünsel” kelimesi fazlasıyla aşırı kullanılmıştır. Tek anlamı tüm kişiyi dahil etmektir. Bu nedenle, “bütünsel başarı” terimi muhtemelen tüm kişiyi, bedeni, zihni ve ruhu içeren başarı anlamına gelir.
Bütüncül yaklaşım kimin?
Bütünsel yaklaşım, aile hekimliği alanının temel yeterliliklerinden biridir. Bütünsel yaklaşımın özü, ilk olarak 1977’de psikiyatrist George Engel tarafından tanıtılan bağlamsal bir klinik yöntem olan biyopsikososyal modele dayanmaktadır.