Birleştirme kararı istinaf edilebilir mi?
“Aynı yargı çevresinde, aynı derece ve aynı unvana sahip hukuk mahkemelerinde verilen davaların birleştirilmesi ve ayrılmasına ilişkin ilk derece mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulabilir; bölge adliye mahkemesi kararlarına karşı ancak ilamla birlikte istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararından sonra ne yapılır?
Birleşme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye derhal tebliğ edilir (HMK m. 166/3). Birleştirme kararını veren mahkeme (ikinci davanın açıldığı mahkeme) bu kararla davadan çekildiği için birleştirme kararı kesin karar olup, bu karara karşı yalnızca istinaf yoluna başvurulabilir.
Birleştirme kararını hangi mahkeme verir?
Aynı düzeyde ve unvanda mahkemeler ne anlama geliyor? Her iki davaya da bakan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Mahkemesi, İş Mahkemesi veya Aile Mahkemesi olmalıdır. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkeme tarafından alınacak ve bu karar diğer mahkeme için bağlayıcı olacaktır.
İtiraz nereye yapılır CMK?
İtiraz, genellikle kararı veren mahkemeye, süresi içinde yapılan bir başvuru veya mahkeme kalemine yapılan bir bildirimle yapılır.
Anayasa mahkemesi birleştirme kararı verirse ne olur?
(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin tebliğ edilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplere dayanıyorsa veya birindeki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.
Hukuk mahkemesi kesin karara karşı ne yapılabilir?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulabilecek olağanüstü kanun yolları iki ayrıma tabidir. Bunlar şunlardır: hukuki sebeplerle temyiz, yargılamanın iadesi (yenilenmesi).
Yargıtay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?
Yargıtay’da içtihatların birleştirilmesi Yargıtay’ın içtihatların birleştirilmesine ilişkin kararları bağlayıcıdır.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Hangi dava birleştirilemez?
Farklı bölge mahkemelerinde görülen davalar birleştirilemez. (1) Mahkeme, yargılamanın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla, davanın her aşamasında, talep üzerine veya resen, açılan davaları ayırmaya veya sonradan birleştirmeye karar verebilir.
Birleştirilen dosya ne demek?
Dava birleştirme, ayrı ayrı dosyalanan ve farklı temellerde işlenen davaların tek bir temelde işlenmesi anlamına gelir. Davaları bir araya getirerek sürecin daha sorunsuz bir şekilde yürütülmesi amaçlanmaktadır.
Aynı konudan tekrar dava açılır mı?
Bu bağlamda, doktrinde belirtildiği üzere, aynı taraflar arasında aynı konuda ve aynı dava sebebine dayalı olarak daha önce bir dava açılmışsa ve bu dava devam ederken aynı mesele (uyuşmazlık) yeni bir davanın konusu ise yeniden dava açılması mümkün değildir.
CMK birleştirme yasağı nedir?
Geniş Bağlantı Nedeniyle Birleşme CMK’nın 8/1. fıkrasında; bir kişinin birden fazla suçla itham edilmesi veya birden fazla sanığın bir suçla ilişkisinin bulunması hâlinde, ehliyetlerine bakılmaksızın, bağlantının mevcut olduğu hükme bağlanmıştır.
İtiraz hangi mahkemeye yapılır?
İlk tutuklama kararına itiraz eden sulh ceza hâkimi tutuklama kararını inceleyemez. Diğer ceza mahkemelerinin yetkili olmadığı tüm davalarda Asliye Ceza Mahkemesi yetkili mahkemedir ve bu mahkemelerin kararlarına karşı itirazlar Yargıtay’a yapılır.
En fazla ne kadar tutuklu kalınır?
2. Hapis cezasının sınırları Hapis cezasının azami süresi: 1 yıl. Ancak, gerekirse bu süre en fazla 6 ay uzatılabilir. Toplamda 1 yıl 6 ay hapis cezası alabilirsiniz.
7 günlük itiraz süresi ne zaman başlar?
7 günlük süre, ödeme emrinin alındığı tarihte başlar. Bu süre kesindir ve 7 günlük süre dolduktan sonra borca itiraz edilemez. Borçlu borcu olmadığını iddia ederse, bunu yalnızca ayrı bir dava açarak ileri sürebilir.
Karar türü birleştirme ne demek?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Ara karar istinaf edilebilir mi?
İTİRAZ DURUMU Kesin kararlar dışındaki kararlar (ve kanunda belirtilen diğer kararlar, örneğin ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz kararları) itiraz sebebi olarak değerlendirilemez. İhtiyati kararlar, ana karara etki etmeleri nedeniyle ancak ana kararla birlikte itiraz yoluna gidilebilir.
Tahliye kararı İstinafa tabi mi?
Tahliye kararlarına karşı temyiz imkânı açıktır. Ancak davalının temyizi hükmün infazına engel değildir.
Katılma talebinin reddi istinaf edilir mi?
Suçun mağduru olmaları veya suçtan zarar görmeleri nedeniyle kendilerine “katılımcı” (müdahil) sıfatı tanınanlar ile katılım başvurusu henüz karara bağlanmamış, reddedilmiş veya katılımcı olma niteliğini kazanmış olanlar itiraz edebilirler.